A világ legfinomabb almáspitéje:
Hozzávalók:
50dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
10dkg cukor
25 dkg vaj
1 tojássárgája (fehérje a süti tetejére)
4 evőkanál tejföl
Tölteléknek:
reszelt alma
pár kanál lekvár
cukor
fahéj
zsemlemorzsa
A hozzávalókat összegyúrjuk. Nekem nagyon hideg valt a vaj, amivel készítettem, ezért a lehető legapróbb darabkákra vágtam, így könnyen lehetett gyúrni. Ja, és én féladagot készítettem egy tojássárgájával, úgy is szuper-finom lett!
A kész tésztát ketté választjuk. Az egyik felét tepsi méretűre kinyújtjuk, szép vékony lesz. A tészta alatt a tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, s aztán jöhet rá a tészta. Arra két-három kanál lekvárt kenünk, rá zsemlemorzsát szórunk, hogy az felszívja az alma levét és ne áztassa el a tésztát. Rá jöhet a reszelt alma. Ízlés szerint, ki milyen vastagon szereti. Az almára cokrot és fahéjat szórunk, majd még egy kis zsemlemorzsát. Végül a tetejére kerül a tészta másik fele szépen, vékonyra kinyújtva. Ügyeljünk, hogy a tészta oldalról is fedje a tölteléket, különben megég a széle! A tetejét kicsit megkenjük tojásfehérjével és egy villával megszurkáljuk, hogy a gázok távozhassanak és ne legyen puklis sütés közben.
Közepes lángon addig sütjük, amíg a teteje nem kezd megpirulni!
Jó étvágyat!