Múlt héten a könyvtárban felfedeztem egy nagyon profinak tűnő receptkönyvet, melyben csak kenyérfélék találhatók. Ez a legrövidebb recept volt: egy A/4-es oldal. Az átlag három oldalas. Kezdetnek ezt próbáltam ki és nem csalódtam, úgyhogy azt hiszem a bonyolultabb brioche-sal és croissant-nal is fogok próbálkozni a jövőben.
Ime hát a bűvös recept, frissen ajánlom, de másnaposan is jó volt. (Műanyag, lezárható dobozban tároltam hűtés után)
Hozzávalók:
1 Earl Grey teafilter
2 dl forrásban lévő víz
2 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő (itt, Amerikában csak ilyen van, szóval nem tudom, hogy a friss élesztőből mennyi kell.)
35-40 dkg liszt
2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
1 teáskanál só
2 db citrom frissen reszelt héja
puha vaj kenéshez
Elkészítés:
1.) 15 percig áztatjuk a teafiltert a forróvízben. Utána lehűtjük langyosra. Közben lereszeljük a citromot és kivesszük a vajat a hűtőből, hogy puhuljon.
2.) A cukrot és az élesztőt összekeverjük szárazon, majd egy nagy tálban hozzáadjuk a teavizet. Kicsit elkeverjük. Hozzáadjuk a liszt 1/3-át és elkeverjük. Fakanalat használunk! Hozzáadjuk a vajat, a sót és a citromhéjat, valamint még egy kis lisztet és újból elkeverjük. Kezünkkel 50 csapást mérünk a tésztára. Apránként hozzáadjuk a liszt másik felét: minden alkalommal először fakanállal keverjük, majd kézzel. Amikor durva tésztát kapunk, lisztezett munkalapra borítjuk és addig dagasztjuk, amíg összeáll. (Kb. 8 perc)
3.) Kivajazott edénybe rakjuk, folpakkal letakarjuk és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő. Kb. 45 perc.
4.) 32 részre osztjuk: 2-4-8-16-32, majd tenyerünkkel kis golyókat formázunk belük (kb. mint a ping-pong labdák). Vajazott tepsire helyezzük őket egymástól 2,5cm-re. Lazán letakarjuk egy konyharuhával és további 30 percig pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten.
5.) Amikor már 10 perce pihennek, bemelegítjük a sütőt 190C-ra. (20 perccel sütés előtt). Amikor letelt a 30 perc, megsütjük őket. Szép barnára sülnek kb. 20 perc alatt.
6.) Sütés után puha vajjal átkenjük a tetejüket. Frissen fogyasztva a legjobb. Nagyon finom (főleg kis lekvárral)!
Jó étvágyat!