Hozzávalók:
5o dkg liszt (mi 25dkg teljeskiörlésűt és 25dkg fehérlisztet használunk)
1,5 teáskanál só
1/3 teáskanál élesztő (itt porélesztő van és tényleg csak ennyi kell bele!)
4 dl víz
Először összekeverjük a lisztet, por-élesztőt és sót, majd a vizet hozzáadva sűrű nokedlitészta-állagúra keverjük. Nem kell gyúrni, használj kanalat! Mi több vizet használunk a teljes kiörlésű liszt miatt, de fehérliszthez valószínűleg elég a 4 dl.
Ha kész a "nokedlitészta", letakarva állni hagyjuk 12 órán át. Utána átkeverjük kanállal, majd még egy órán át pihentejük.
Mivel a tészta nyúlós, valamilyen formába kell rakni. A jénait nem ajánlom, abba beleragad-sütőpapírral is. (Tapasztalatból beszélek ám!) Mi szilikonos tortaformát használunk.
18o-2oo fokra előmelegített sütőben sütjük, úgy 45-55 percen át. Mi néha meglocsoljuk a tetejét vízzel sütés közben, hogy szép legyen a teteje.
Ha kész a "nokedlitészta", letakarva állni hagyjuk 12 órán át. Utána átkeverjük kanállal, majd még egy órán át pihentejük.
Mivel a tészta nyúlós, valamilyen formába kell rakni. A jénait nem ajánlom, abba beleragad-sütőpapírral is. (Tapasztalatból beszélek ám!) Mi szilikonos tortaformát használunk.
18o-2oo fokra előmelegített sütőben sütjük, úgy 45-55 percen át. Mi néha meglocsoljuk a tetejét vízzel sütés közben, hogy szép legyen a teteje.
Nagyon finom és 4-5 napig is friss marad!
Jó étvágyat!
Az élesztőről: egyszer átszámoltuk: az itteni élesztős zacskó (aminek 1/3-a kell a kenyérbe) kb. az otthoni élesztő felének felel meg. HA JÓL EMLKÉSZEM! Nem biztos, hogy ez segített, mi?