Fényképek

Címkék

adó (1) africa museum (1) american robin (1) amerika (3) angol (3) apartman (1) átmentett napló (28) autoshow (1) b787 (1) bableves (1) baseball (1) beatles (1) belle isla (1) bicikli (1) blistex (1) blue angels (1) boeing (1) cancer for the cure (1) carbonara (1) casa loma (1) che guevara (1) chicago (5) chrysler (1) cikk (1) cinege (1) civil war (1) cleveland (1) cn tower (1) csata (1) csendes oceán (2) csirke (1) csokitorta (1) cvs (1) delray (1) detroit (33) dia (9) downtown (2) earl grey (1) easten market (3) egyenruha (1) elnokvalasztas (1) elvis (1) emily (1) etel (3) etióp étterem (1) f16 (1) fedex (1) fegyver (1) fenevad (1) fesztival (1) fisher building (1) flint (1) foci (1) foltvarrás (2) ford (1) fort wayne (1) frankenmuth (1) fred (1) ghandi (1) gingerbread (1) golf (1) gorbacsov (1) greenfield village (1) gyurcsany (1) halaadas (1) halszem (2) hamvazószerda (1) henry ford (2) (6) ho (1) holly (1) hulyegyerek (1) húsleves (1) husvet (1) időjárás (3) india (1) iskola (3) iskolabusz (1) janis joplin (1) jazz (2) jimi hendrix (3) jim morrison (1) johnny cash (1) kansas (1) karacsony (2) keep it real (1) kefir (1) kenyer (1) kenyér (3) kezdet (1) kína (1) kina (1) konferencia (1) kórház (1) kover (1) krumplileves (1) lake superior (1) last.fm (1) leanyrablas (1) led zeppelin (1) libegő (1) linux (1) lipicai (1) lipizzaner (1) (2) lovak (1) lovas bemutató (1) macinac island (1) madar (3) magyar (1) magyar fesztivál (1) magyar templom (4) makett (1) marimba (1) met (1) metal (1) metropark (1) mexico (2) mézeskalács (1) michigan (4) mick jagger (1) midland (1) mobil (1) modell (1) mokus (1) motown (1) munka (1) naplemente (1) neurologia (1) new york (1) niagara (2) niagara on the lake (1) noel nigth (2) nővér (1) obama (1) olaszok (1) olympic national park (2) oposszum (1) óriáskerék (1) osztály (2) palacsinta (2) patchwork (2) petoskey (1) photoshop (1) piac (1) piston stadium (1) pizza (1) polgarhaboru (1) póni (1) punkok (1) rajz (1) rattlesnake lake (1) recept (1) red bull air race (1) rendor (1) rendőr (1) repülőgép (1) repülők (1) rita (15) robot (1) rocknroll (1) science center (1) seattle (12) speace needle (1) st. josephat (1) steve (1) sültcsirke (1) sultcsirke (1) suriname (1) sütemény (2) szél (1) szuletesnap (2) takaró (1) templom (1) terítő (1) terminator (1) thanksgiving (3) time (1) tojasfestes (1) tojásmentes (1) tojáspörkölt (1) toltottkaposzta (1) torono (1) toronto (2) traverse city (1) tudomany (1) tura (1) tűz (2) tuzijatek (1) tűzoltó (1) t model (1) u2 (1) új tanár (1) unalom (1) usa (8) use (1) utazas (1) vadaszat (1) varrás (1) veteran (1) veterans day (1) vihar (1) virus (1) vizum (2) voldemort (1) volunteer park (1) vontatohajo (1) vorosbegy (1) wall e (1) webkamera (1) yngwie mamlmsten (1) zene (3) zombi (1) Címkefelhő

Térkép

Mi (2003)

Detroit

Eljöttem/jöttünk Detroitba és mindenféle érdekes dolgok történnek. Ittlétünk bizonyítékaként rengeteg fénykép is készül, ezek megtekintéséhez kattintani kell, méghozzá egy dobozzal lejjebb, illetve az ujabbakhoz magukra a kepekre bal oldalt.

Zene

Baratok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Átmentett napló 2007.11.22.

2007.11.22. 03:07 | rajnarita | Szólj hozzá!

Címkék: átmentett napló rita thanksgiving

Annak ellenére, hogy ma munkaszüneti nap van, ugyanolyan korán kellett kelnünk, mint általában. Az ok pedig nem volt más, mint a Thanksgiving Parade.

Detroit főutcáját, a Woodwardot kb. egy kilométer hosszan lezárták, hogy helyet kapjon a parádé. Mi is odasiettünk nagyjából a táv feléhez, de sajnos a legelső felvonulókat  így is lekéstük. A felvonulás úgy másfél órán át tartott. Különleges pillanat ez egy olyan város életében, ahol a feketék és fehérek a lehető legkisebbre próbálják redukálni az érintkezést: itt kicsi és nagy, feket és fehér, jómódúak és szegényebbek, mindenki megjelenik. Az amerikaiak gyakorlott ünneplők: sokan kisebb létrákat hoztak magukkal, s keresztbe rá egy deszkát fektettek, hogy biztosítsák maguknak az ülőhelyet és egyben a jó kilátást. De a város is készült: több helyen lelátókat állítottak fel, ahová a Parádét megelőző napokban jegyeket lehetett váltani. Pisti szerint az amerikaiak elképzelése a szórakozásról az, hogy drága. És fizetnek is minden hülyeségért. Sokan csak egy egyszerü kempingszékkel készültek, de ők is jól jártak. 

A detroiti felvonulások jellemzője, hogy színes gyöngynyakláncokat dobálnak a tömegbe, azokért mindenki ugrik, s a nyakukba akasztják. Legjobban a karácsonyfadíszre hesonlít. Mi is szereztünk párat emlékbe. A gyerekek egészen megvadultak értük. Na, meg persze édességet is dobáltak arra, ahol sok gyerek állt. Egy előttünk álldogáló 12 év körüli kissrác kb. 15-2o darab nyakláncot gyűjtött be, s mind a nyakába lógatta. 

A jelmezes felvonulók nagyon sokfélék voltak. Legtöbb a bohóc volt. De akadtak ugrálóvárban játszadozó "majmok", gördeszkázó fiatalok, mindenféle óriási lufik, biciklisek régi velocipédeken (szerintem ez volt a legklasszabb), a Star Wors mindenféle szereplője és számtalan középiskola zenekara mazsorettekkel. Vicces volt, ahogy Dartweder integet a gyerekeknek és azt mondogatja, hogy "Happy Thanksgiving!" A középiskolás zenekaroknál feltűnő volt számomra, hogy az egyikben csak feketék voltak, a másikban csak fehérek... Ez igazán sokat elmond a városról. A fekete csajok mindenesetre nagyon jól rázták... :o) 

A legvégén persze jött Télapó egy hatalmas szánon... (Nem véletlenül írom, hogy Télapó. Ez nem a Mikulás...) 

Erről nagyon sokat tudnék írni, de helyettem inkább meséljenek a fényképek. Nézzétek meg azokat!

Délután Pisti főnökéhez voltunk hivatalosak: igazi, amerikai pulykaevés állt előttünk.
Előtte a fia, Brian jött értünk kocsival, meg a brazil fiatalokért is. Hatan és még két macska utaztunk együtt egy átlagos személyautóban... A Shy család egy varázslatos helyen lakik. Egyszercsak lekanyarodtunk a város külső részén az autópályáról és ott voltunk: kis úttest kanyarog az erdőben, nincsenek kerítések, csak gyönyörű kis házikók. Mégcsak utcák sincsenek, legalábbis a házak nem sorban állnak egymás mellett, hanem elszórtan, távol egymástól. Olyan volt, mint egy erdei manó-völgy. Sajnos itt nem volt alkalmunk fényképet készíteni. Brian szerint gyakran látnak őzeket, s mindenféle mókusokat is. Végülis érthető, benn van az erdőben. 

Michael és a családja nagyon kedvesek. A Nagymama és ő próbáltak beszéltetni engem: nagyon egyszerű kérdéseket tettek föl. Vacsora előtt a nappaliban volt kis előétel és csevegés. A Nagymama tündéri! A vacsora egy ragyogóan megterített, hosszú asztalnál várt ránk. De még vacsora előtt mindenkinek el kellett mondania, hogy miért ad hálát. Persze mindenki a családot és a barátokat mondta. Az enyémet Pisti fordította: Hálát adtam, hogy mint az első telepeseknek az őslakosok, most nekünk is enni adnak az amerikaiak. Persze nevetett mindenki, nem is volt olyan komoly dolog ez a hálaadás...

Sajnos a pulykát nem láthattam egyben, mert már szeletelve hozták feltálalni. Volt ott mindenféle földi jó: pulyka (először is), krumplipüré, áfonyaszósz, kukoricasaláta, brokkoli, s mindenféle édességek desszernek. Azt hiszem, talán háromféle pite is volt. Brian húga, Alex almásat készített, az nagyon ízletes volt. Nem jöttem rá miért, de valamiért a Rajna Mama jutott róla eszembe. És ezt köszönöm Alexnak. Anita, a brazil lány répatortát hozott. Hát én nem jöttem rá, hogy hol volt benne a répa, mindenesetre hihetetlenül finom volt. Mi csörögefánkot vittünk, az is sikert aratott.

Este Michael vitt minket haza: úgy vettem észre, hogy eléggé szeret vezetni...

A bejegyzés trackback címe:

https://katonaik.blog.hu/api/trackback/id/tr68272994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása